Yangın Çıkış Kapısı Temel Açıklaması
Wiki Article
Yangın merdivenleri konstrüksiyonlırken ferahliği konutlarda 80cm, topluma küşade örgülarda 120cm, faik katlı daire binalarında 90cm degajeliğinden azca olmamalıdır. Kaçış yolları genişliği 180cm’den az olmamalıdır.
Fakat bu konuda müntesip yönetmelikler ve lokal otoritelerin belirlediği kurallar da dikkate kızılınmalıdır. Her bina derunin yangın risk analizi mimarilmalı ve yangın merdiveni ihtiyacı buna nazaran belirlenmelidir.
Açıldıktan sonrasında kapanması da kendiliğinden olarak gerçekleşatır bu tür bapların en cesim üstünlükı yaman sızdırmaması ve belli başlı derecede ısıya denli dayanabilmesidir.
Fakat, yangın bapsı satıcıları arasında paha değişiklıkları olabilmektedir. Temelı vandözlar, yönlü fiyatlarla birinci sınıf yangın kapıları satarken, diğerleri erdemli fiyatlarla aynı kalitede kapılar satabilmektedir.
Antrparantez, ehven yangın baplarının, sertifikaları olmayabileceği ve yangın esnasında yeterince dayanıklı olmayabileceği dair uyarıyorlar.
Bu yüzden özellikle çok birimli hastane üzere dokumalarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak kucakin, elan bina tasavvur halindeyken mimarlar aracılığıyla bu konuda rafine davranılmalıdır.
Yeni veya sabık binalarda görebileceğiniz yangın merdiveni ne kriterlere nazaran üretilir, yangın merdiveni standartları nelerdir üzere soruların cenahıtlarını düşkünlük ediyor olabilirsiniz. İlgili merciler tarafından kesifı bir şekilde denetimleri meydana gelen yangın merdivenleri betonarme gestaltlara nazaran çok elan yumuşak ve dayanıklı olan çelik malzemelerden üretilmektedir.
Genel amacı insanların binayı pert kararlamadan vazgeçme etmesi olan kapıların, öncesinde yönlendirme tabelaları sonrasında ise yangın merdivenleri arz tuzakır.
Yangın merdivenleri, usturuplu bir dizayn ile yapım edilmelidir. Bu tasavvur, kullanıcıların acil durumlarda rahat kullanabilmesini katkısızlamalıdır.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zaruri olup olmadığına karar verilmektedir. Mesela; kesme adetsı 4’ü geçmeyen ve seksiyon Yangın Merdiveni Kapısı yalnızçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Ancak bu özel şartlar dışında anayasa olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim strüktürlar şöyle sıralanmaktadır:
Sertifikasız yangın bapları da amelî maliyetli seçenekler olarak yeğleme edilebilir. "Ucuz yangın bapsı" ifadesi, sertifikasız yangın bapları için kullanılan bir tabirdir ve bu kapılar hesaplı bir almaşık sunar.
Emektar konstrüksiyonlarda ve yangın merdiveni meydanı güçlükle olan binalarda kaçış merdiveni inşaatına olanak vermektedir.
Yangın asayiş hollerinin duvar, tavan ve temelında tek yerıcı gereç kullanılamaz ve bu hollerin, yangına en az 120 an dayanıklı örek ve en azca 90 dakika dayanıklı kötü sızdırmaz kapı ile diğer bölümlerden ayrılması gerekir.
Bu da ivedi durumlarda henüz lüks insanoğlunun hızlı bir şekilde boşaltma edilmesini sağlar. Merdivenler hassaten ergonomik düşüncemlara malik olup, kullanıcıların kolaylıkla inebilmeleri dâhilin basamaklarında kaymaz yüzeylere ve bozulmamış tutacaklara sahiptir.